Slovač, Slovač

02.03.2018 17:12

Prečo sme my Slováci a aj Česi taký závistlivý, ubolený a sťažujeme sa na každú somarinu ktorá nás postretne. Rozoberáme veci, ktoré nie sú na nás aby sme ich zmenili. Staráme sa do politiky o ktorej 2/3 z nás nemá ani chýru ani slychu. Počúvame rádio kde hrajú len zahraničnú hudbu ktorej nerozumiete, z televíznej obrazovky nám blondínka bude rozprávať o tom aké to je v celom svete strašne, že tam okrádajú ľudí, tam teroristi napadli ďalšie mesto, tam vykradli banku alebo že si americká speváčka dala novú plastiku pŕs. No ako prepáčte, ale vážne vás zaujímajú takéto veci ? Pri tomto každý z vás, odpovedal  „nie“ nezaujíma ma to. Ale pozeráte to, stále dookola každý jeden deň. Pretože varíte večeru, chystáte deti do školy, umývate riady alebo pijete kávu s manželom.

Viem že som teraz ďaleko za hranicami nášho štátu, možno mám málo rokov na to aby som sa k niečomu takémuto mala vyjadrovať ale nie je mi ukradnuté čo sa deje na Slovensku, je to krajina ktorú mám rada a v ktorej chcem raz žiť a vychovávať svoje deti. Ale prečo ľudia ničia sami seba, tým že sledujú takéto veci a ničia aj svoju krajinu keď ľudí ktorý sú za to zodpovedný priviedli práve oni k moci ?

Všetci sa trápia nad vecami krajín v ktorých 2/3  z nich ani neboli a niektorý ani nevedia kde sa na mape nachádzajú. A verte či neverte je to tak. To čo sa deje v našej krajine (už len keď zosumarizujem posledný týždeň) je to na zaplakanie, kde až naša krajina môže spadnúť, že zlo začne víťaziť nad dobrom a ľudia ktorý by nám mali ísť príkladom, chrániť nás a pomáhať  tak robia presný opak. Kde sme sa to dostali ? Keď by mali meniť štát k lepšiemu, zmeniť aspoň troška mentalitu ľudí a dať do nich kúsok viac úsmevu a lásky. Ja sa ani nečudujem že mladý ľudia medzi 13-18 r chodia po baroch, fajčia, fetujú a myslia si že to je to „gro“ ich života. A nerobia to len tí čo majú v rokoch slovíčko – násť , keď sa pozrieme na to čo robia vysokoškoláci, to isté. Nájdete málo z ľudí ktorý tomuto neholdujú, len potom nie sú „v partií“ a ďalších 40% ľudí sa s nimi nebaví. A odkiaľ to všetci majú ? z televízora, sociálnych sietí alebo instagramu.

Televízia, kde od hodinových novín kde sa nedozviete nič pozitívne a len ľudí zastrašia, znepokoja, narobia im ďalší hlavybôl alebo majú novú debatu k zajtrajšej káve s kamoškou. A reality šou ? kde je to len o tom istom aby sa ľudia strápnili, ukázali celému Slovensku svoj životný príbeh a nahé telo. Jediná „šou“ ktorú uznávam je Modré z neba, pomôže sa ľudom ktorý to majú v živote  a nie na úkor žiadnej slávy ani ničoho podobného.

A seriály, ktoré fakt neznášam a patria pod slovenských režisérov (aspoň si to myslím) sú veci ako „rodinné prípady“ „súdna sieň“ a už neviem čo za veci vám bežia v telke v súťasnosti ale všetky tieto hrané scénky o tom aké ľudia majú problémy, ako ich riešia a potom si vlastne ty uvedomíš že aha veď sa nemám až tak zle. Bože, načo mám pozerať problémy druhých ľudí, ako mi to pomôže v mojom živote, jedine že mi to vezme hodinu z neho počas ktorej som mohla piť kávu so svojim manželom a rozprávať sa o tom ako spolu strávime víkend, kde pôjdeme na dovolenku alebo kde zasejeme tento rok zemiaky. A presne to je to čo sa vytráca medzi ľuďmi, komunikácia. Nahradili ju správy, video hovory, hlasové správy a žiadny čas na stretnutie. Všetko je uponáhľane a pri tom zhone ktorý panuje v našich životoch sa nemáme čas ani zamyslieť, porozmýšľať či niektoré naše kroky sú tie správne, či som mal pekný alebo zlý deň. Vlastne každý deň je pekný, každé nové ráno je šťastím, pretože žijem, mám okolo seba ľudí ktorý ma robia šťastným a mám nový deň na to zmeniť svoj život a priniesť mu niečo lepšie, pozitívnejšie.

Tak prestaňme sa sťažovať na to ako niečo nejde, nedá sa to a urobme niečo pre to aby sme to zmenili a ukázali ostatným že sa to dá, len niekedy treba vynaložiť na to viac odvahy, úsilia.

Prestaňme pozerať veci ktoré nám úmyselne, aj keď si to my neuvedomujeme robia zlý obraz o svete, zaťažujú nás a trápia.

Vymažme zo svojho života ľudí ktorý nám nič pozitívne neprinesú, len sa sťažujú na to ako nemajú peniaze, akú majú zlú prácu alebo že ich šéf je idiot. Ja chápem že nie každý má na výber, s prácou to nie je také ružové ale viete o tom že tých  ľudí ktorým to rozprávate to vôbec nezaujíma. Zaujíma to ľudí ktorý to zažívajú s vami, kolegov a s nimi máte na túto tému veľmi dlhé konverzácie ale vašich kamarátov s ktorými sa stretnete na pive alebo víne je im to úplne jedno, vypočujú si vás ale skôr im záleží na tom čo plánujete ďalej, ako sa má váš priateľ alebo ako ide stavba domu alebo či ste videli tie snehové podmienky tam v Derešoch.

Vždy je v našich životoch čo zlepšovať, nie je to len mentalitou či sú to Slováci alebo Česi. My sme podobný, povedzme si pravdu kto ťa môže vo svete obabrať jedine vlastný krajan. A verte či neverte podobné skúsenosti zažívam tu, nejde o doslovnú krádež ide len o to že ľudia ktorý ti najviac pomôžu, poradia a zniesli by ti aj modré z neba NIE SÚ Z EURÓPY.

Sme tí ktorý chcú ukazovať len to pekné čo je na povrchu, peniaze strkáme do ponožiek nieže by sme si zašli na dáku dovolenku, kúpime si druhé a lepšie auto namiesto toho aby sme splatili pôžičku za to prvé. Na Vianoce si požičiavame peniaze z bánk aby sme mali na darčeky, tak nekúpim decku nový mobil a žene dovolenku do Paríža keď na to raz nemám.

Všetko vidíme v materiálnych veciach, veciach ktoré bude naše okolie vnímať a všimne si ich. Pretože on má nové auto, aha ona má nové topánky, mobil alebo oni si dali vymeniť okná. Nik sa nepozerá pod povrch, a to je veľká chyba. Každý chceme ukázať to najlepšie a najkrajšie. Naučme sa ukazovať pravú tvár, nenamaľovanú, ufúľanú ale šťastnú bez faloše a klamstiev.

Všetko toto čo sa deje v našej krajine, je zapríčinené nami. Pretože aj my sme súčasťou toho, my si volíme ľudí ktorý tam hore budú sedieť a podporovať monštrá ktoré rozkrádajú a ubíjajú náš štát.

Zmeňme naše zmýšľanie, zmeňme svet a urobme niečo pre to aby bol náš štát lepší aby sme my boli lepšími ľuďmi.